Monday, 8 August 2016

UGC Net Computer Science Paper 3 Page 1

1. Which of the following is a sequential circuit?
(1)  Multiplexer
(2) Decoder
(3) Counter
(4) Full Adder
Answer : 2

2. 8085 microprocessor has_______ hardware interrupts.
(1) 2
(2) 3
(3) 4
(4) 5
Answer : 1


3. Which of the following in 8085 microprocessor performs?
HL=HL+DE
(1)  DAD D
(2) DAD H
(3) DAD B
(4) DAD SP
Answer : 4

4. The register that stores all interrupt request is :
(1) Interrupt mask register
(2) Interrupt service register
(3) Interrupt request register
(4) Status registers
Answer : 3

5. The____ addressing mode is similar to register indirect addressing mode, except that an offset is added to the contents of the register. The offset and register are specified in the instruction.
(1) Base indexed
(2) Base indexed plus displacement
(3) Indexed
(4) Displacement
Answer : 3

6. In_____ method, the word is written to the block in both the cache and main memory, in parallel.
(1) Write protection
(2) Write back
(3) Write protected
(4) Direct mapping
Answer : 1

7. Which of the following statements connecting object oriented database is FALSE?
(1) Objects in an object oriented database contain not only data but also methods for processing the data.
(2) Object Oriented databases store computational instructions in the same place as the than relational databases.
(3) Object oriented database store more adapt at handling structured (analytical) data than relational databases.
(4) Object oriented databases store more types of data than relational databases and access that data faster.
Answer : 4

8. In distributed databases, location transparency allows for database users, programmers and administration to treat the data as if it at one location. A SQL query with location transparency needs to specify.
(1)  Inheritances
(2) Gragments
(3) Locations
(4) Local Formats
Answer : 4

9. Consider the relation R(A,B) and S(B,C) and the following four relational algebra queries over R and S:
I. IIa,b (R►◄S)
II. R ►◄ IIb(S)]
III. R ∩(IIa( R) x IIb(S))
IV. II a,r,b (R X S)  where R.B refers to the column B in table R
One can determine that :
(1) I , II and IV are the same query
(2) II, III and IV are the same query
(3) I, II and IV are the same query
(4) I, II and III are the same query
Answer : 3

10. Which of the following statements is TRUE ?
D1 : The decomposition of the schema R(A,B,C) into R1(A,B) and R2(A,C) is always lossless
D2: The decomposition of the schema R(A,B,C,D,E) having AD->B,C->DE,B->AE and AE->C, into R1(A,B,D) and R2 (A,C,D,E) is lossless
(1) Both D1 and D2
(2) Neither D1 not D2
(3) Only D1
(4) Only D2
Answer : 4

Next Page