Friday, 5 August 2016

UGC Net Computer Science Paper II July 16 page 4

31. The number of strings of length 4 that are generated by the regular expression (0|€)1*+2 * (3|€), where | is an alternation character, {+,*} are qualification characters, and € is the null string, is
(1) 08
(2) 10
(3) 11
(4) 12
Answer : 4

32.  The content of the accumulator after executing of the following 8085 assembly language program is
MVI A, 42H
MVI B,05H
UGC : ADD B
DCR B
JNZ UGC
ADI 25H
HLT
(1) 82 H
(2) 78 H
(3) 76 H
(4) 47 H
Answer : 3


33. IN ______ the bodies of the two are merged together to form  a single loop provided that they do not make any reference to ach other
(1) Loop unrolling
(2) Strength reduction
(3) Loop concatenation
(4) Loop Jamming
Answer : 4

34. Which of the following is not typically  a benefit of dynamic linking?
I. Reduction in overall program execution time.
II. Reduction in overall space consumption in memory
III. Reduction in overall space of software
IV.   Reduction in the cost of software ipdates
(1) I and IV
(2) I only
(3) II and III
(4) IV only
Answer : 2

35. Which of the following is false?
(1) The grammar S→Sb|bSa|SS|€, where S is the only non- terminal symbol and € is the null string, is ambiguous
(2) SLR is powerful than LALR
(3) An LL(1) parser is a top-down parser
(4) YACC tool is an LALR(1) parser generater.
Answer : 2
36.  Consider the reference string
0 1 2 3 0 1 4 0 1 2 3 4
If FIFO page replacement algorithm is used, then  the number of page faults with three page frames and four page frames are ______ and _____ respectively.
(1) 10,9
(2) 9,9
(3) 10,10
(4) 9,10
Answer : 4
37. Suppose there are four processes in execution with 12 instances of a resource R in a system.
The maximum need of each process and current allocation are given below:

With reference to current allocation, is system safe? If so, what is the sequence?
(1) No
(2) Yes , P1,P2,P3,P4
(3) Yes,P4,P3,P1,P2
(4) Yes P2,P1,P3,P4
Answer : 3

38. if the disk head is located initially at track 32, find the number of disk moves required with FCFS scheduling criteria if the disk queue of I/O blocks requested are :
98,37,14,124,65,67
(1) 320
(2) 322
(3) 321
(4) 319
Answer : 3

39. In UNIX______ creates three subdirectory : ‘PIS” and two  subdirectory ‘progs’ and ‘data’ from just   created subdirectory ‘ PIS’ .
(1) mkdir PIS/progs PIS/data and PIS
(2) mkdir PIS progs data
(3) mkdir PIS PIS/progos PIS/data
(4) mkdir PIS/progos data
Answer : 3

40. A scheduling algorithm assigns priority proportional to the waiting time of a process. Every process starts with priority zero (Lowest priority). The scheduler reevaluates the process priority for every ‘T’ time units and decides next process to be scheduled. If the process have no I/O operation and all arrive at time zero, then the scheduler implements _____ criteria
(1) Priority scheduling
(2) Round Robin Scheduling
(3) Shortest Job First
(4) FCFS
Answer : 2

Next Page