Tuesday, 9 August 2016

UGC Net Computer Science Paper 3 July-16 Page 2

UGC Net Computer Science Paper 3 July-16 Page 2

11. Consider the following ORACLE relations :
R {A,B,C}={<1,2,3>,<1,2,0>,<1,3,1>,<6,2,3>,<1,4,2>,<3,1,4>}
S (B,C,D)= {<2,3,7>,<1,2,3>,<2,3,4>,<3,1,4}
Consider the following two SQL queries SQ1 and SQ2:
SQ1 : SELECT R.B,AVG(S.B) FROM R,S
WHERE R.A=S.C AND S.D<7
GROUP BY R.B :
SQ2 : SELECT DISTICT S.B, MIN (S.C)
FROM S
GROUP BY S.B
HAVING COUNT (DISTINCT S.D)>1 :
If M is the number of tuples returned by SQ1 and N is the number of tuples return by SQ2 then
(1) M=4,N=2
(2) M=5,N=3
(3) M=2,N=2
(4) M=3,N=3
Answer : 1

12. Semi join strategies are technique for query processing in distributed database system.
(1) Only the joining attribute are sent from one site to another and then all of the rows are returned.
(2) All of the attributes are sent from one site to another and then only require rows are
Returned.
(3) Only the joining attribute are sent from one site to another and then only the required rows are returned.
(4) All of the attribute are sent from one site to another and then only the required rows are returned.
Answer : 4



13. Consider the Brenshensham’s circle generation algorithm for plotting a circle with centre (0,0) and radius ‘r’ units in first quadrant. If the current point is (x1,y1) and decision parameter p1+1 for p>0?
(1) xi+1= Xi+1
Yi+1=yi
Pi+1=Pi+4Xi+6
(2) Xi+1=Xi+1
Yi+1=Yi-1
Pi+1=Pi+4(Xi-Yi)+10
(3) Xi+1=Xi
Yi+1=Yi-1
Pi+1=Pi+4(Xi-Yi)+6
(4) Xi+1=Xi-1
Yi+1=Yi
Pi+1=Pi+4Xi+10
Answer : 1

14. A point P(5,1) is rotated by 90 about point (2,2). What is the coordinate of new transformed point P ?
(1) (3,5)
(2) (5,3)
(3) (2,4)
(4) (1,5)
Answer : 1

15. Let R be the rectangular window against which the lines are to be clipped using 2D Sutherland – Cohen line clipping algorithm. The rectangular window has lower left hand for clipping at (-5, 1) and upper hand corner at (3, 7). Consider the following three lines for clipping with the given end point co-ordinates:
Line AB : A (-6,2) and B(-1,8)
Line CD : C (-1,5) and D(4,8)
Line EF : E (-2,3) and F(1,2)
Which of the following line(s) is/are candidate for clipping?
(1)  AB
(2) CD
(3) EF
(4) AB and CD
Answer : 4

16. Perspective projection, if a line segment a point which lines in front of the viewer to a pointer in back of the viewer is projected to a broken line of infinite extent. This is known as____
(1) View confusion
(2) Vanishing point
(3) Topological distortion
(4) Perspective foreshortening
Answer : 1

17. Let us consider that the original point is (x,y) and new transformed point is (x’,y’). Further, Shx and Shy are shearing factors in x and y direction. If we perform the y-direction shear relative to x=xref then the transformed point is given by______
(1) x’=x+Shx.(y-yref)
Y’=y
(2) x’=x
Y’=y.Shx
(3) x’=x
Y’=Shy(x-xref)+y
(4) x’=Shy.y
Y’=y.(x-xref)
Answer : 2

18. Which of the following statement(s) is/are with reference to curve generation?
I. Hermite curves are generated using the concept of interpolation.
II. Bezier curve lies generated using the concepts of approximation
III. The Bezier curve lies entirely within the convex hull of its control points
IV. The degree of Bezier curve does not depend on the number of control points
(1) I,II and IV only
(2) II and III only
(3) I and II only
(4) I,II and III only
Answer : 1

19. Given the following statements:
(A) To implement abstract data type , a programming language require to a syntactic unit to encapsulate type definition.
(B) To implement ADT, a programming  language requires some primitive operations that are built in the language processor.
(C) C++, Ada, Java5.0,C#2005 provide support for parameterized ADT.
Which of the following option is correct:
(1) (A),(B) and (C) are false
(2) (A) and (B) are true : (C) is false
(3) (A) is true; (B) and (C) are false
(4) (A),(B) and (C) are true.
Answer : 3

20. Match the following type of variables with the correspondence programming language:
(a) Satic Variable (I) Local variables in Pascal
(b) stack dynamic (II) All variables in APL
(c) Explicit heap dynamic (iii) Fortan 77
(d) Implicit heap dynamic (IV) All objects in JAVA
Codes :
      (a)       (b)  (c) (d)
(1) (I) (III) (IV) (II)
(2) (IV) (I) (III) (II)
(3) (III) (I) (IV) (II)
(4) (II) (I) (III) (IV)
Answer : 1