Saturday, 13 August 2016

UGC Net Computer Science Paper 3 July-16 Page 3

21. Which of the following is false regarding the evaluation of computer programming language?
(1) Application oriented feature
(2) Efficiency and readability
(3) Software Development
(4) Hardware maintenance cost
Answer : 1


22. The symmetric deference of two sets s1 and s2 is defined as
S1 Θ S2={x|x € S1 or x € S2, but x is not both S1 and S2}
The nor of two language is defined as
Nor (L1,L2)={w|w ¢ L1 and W ¢ L2}.
Which of the following is correct?
(1) The family of regular language is closed under symmetric difference but not closed under nor.
(2) The family of regular language is closed under nor but not closed under symmetric difference.
(3) The family of regular language are closed under both symmetric difference  and nor.
(4) The family of regular  language are not closed under both symmetric difference and nor.
Answer : 3

23. The regular expression for the component of the language L={AnAm|n>=4,m<=3} is :
(1) (ƛ a+aa+aaa)b*a*bbbb*+(a+b)*ba(a+b)*
(2) (ƛ+a+aa+aaa) b*+a*bbbbb*+(a+b)*ab(a+b)*
(3) (ƛ +a+aa+aaa)+a*bbbbb*+(a+b)*ab(a+)*
(4) (ƛ+a+aa+aaa)b*+a*bbbbb*+(a+b)*ba(a+b)*
Answer : 2

24.Consider the following two language :
L1={OiIj|gcd(I,j)=1}
L2 is any subset of 0*
Which of the following is correct ?
(1) L1 is regular and L2 is not regular
(2) l1 IS NOT REGULAR AND l2* IS REGULAR
(3) Both L1 and L2* are regular languages
(4) Both L1 and L2* are not regular
Answer : 1

25. if link transmits 4000 frames per second and each slot has 9 bits, the transmission rate of circuit of this TDM is____
(1) 64 Kbps
(2) 32 Mbps
(3) 32 KBPS
(4) 64KBPS
Answer : 3

26. Given the following statements:
(A) Frequency division multiplexing is a technique that can be applied when the bandwidth of a link is greater than combined of signals to be transmitted.
(B) Wavelength division multiplexing (WDM) is an analog multiplexing technique to combine optical signals
( C) WDM is digital multiplexing technique
(D) TDM is a digital Multiplexing technique
(1) (A),(B) and (D) are true
(2) (A),(B),(C) and (D) are false
(4) (A) , (B) and (D) are true (C) is false
Answer : 2

27. A pure ALOHA network transmit 200 bit frame using a shared channel with 200 KBPS bandwidth . if the system (all station put together) produces 500 frames per second , then the throughput of the system is ___
(1) 0.384
(2) 0.184
(3) 0.286
(4) 0.586
Answer : 1

28. Math the following
(a)Block coding                       (I) A technique to change analog to digital data
(b)Block coding                       (II) Provides synchronization without increasing number of bits
(C) Scrambling                                   (III) Process of converting digital data to digital signal.
(d) Pulse code modulation      (IV) Provides redundancy to ensure synchronization and inherit error detection
Codes :
            (a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(2)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(3)        (i)         (iii)       (ii)        (iv)
(4)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
Answer : 3

29. Assume that we need to download text documents at the rate of 100 pages per page minute. A page is a average of 24 lines with 80 characters in each line and each character requires 8 bit. Then the required bit rate channel is
(1) 1.636 Kbps
(2) 1.636 Mbps
(3) 3.272 Mbps
(4) 3.272 Kbps
Answer : 4

30. Encrypt the plain text message “ EXTRANET” using transposition cipher technique with the following key :
ugc-net-computer-science-q30

Using Z as bogus character.
(1) TAXERTZENZ
(2) EXTRANETZZ
(3) EZXZTRZANZET
(4) EXTZRANZETZ

Answer : 3

Next Page