Sunday, 9 October 2016

UGC Net Computer Science Paper 3 July-16 Page 5

41. Which of the following statements is not correct ?
(1) HTML is not screen precise formatting language.
(2) HTML does not specify a logic.
(3) DHTML is used for developing highly interactive web pages.
(4) HTML is a programming language.

Answer D
Expiation : No, HTML is not a programming language. The "M" stands for "Markup". Generally, a programming language allows you to describe some sort of process of doing something, whereas HTML is a way of adding context and structure to text.

42. When one object reference variable is assigned to another object reference variable then
(1) a copy of the object is created.
(2) a copy of the reference is created.
(3) a copy of the reference is not created.
(4) it is illegal to assign one object reference variable to another object reference
variable.

Answer : B
Explanation : A reference variable in C++ is an alternate name/alias of a variable/object, which must be initialized at the declaration time. One a reference variable has been assign an object address then it became an alias of that object so any change from reference variable will affect original object data. So we can say that a reference variable is a copy of refer variable/object.

class test
{
     int i;
     public:
     test()
     {
          i=0;
     }
     void change()
     {
          i++;
     }
     void print()
     {
          cout<<endl<<i;
     }
};
void main()
{
     test ob1;
     test &ob2=ob1;
     ob1.change();
     ob2.print();
     ob1.change();
     ob2.print();

}




43. A server crashes on the average once in 30 days, that is, the Mean Time Between Failures
(MTBF) is 30 days. When this happens, it takes 12 hours to reboot it, that is, the Mean
Time to Repair (MTTR) is 12 hours. The availability of server with these reliability data
values is approximately :
(1) 96.3%
(2) 97.3%
(3) 98.3%
(4) 99.3%

Answer : C
Explanation :

A = Uptime/(Uptime + Downtime)

MTBF is Mean Time Between Failures

MTTR is Mean Time To Repair

A = MTBF / (MTBF+MTTR)

So MTBF=30day=30*24=720 hr

A=720/(720+12)

=98.3%

44. Match the software maintenance activities in List – I to its meaning in List – II.
           
I. Corrective 
 (a) Concerned with performing activities to reduce the software complexity thereby improving program understandability and  increasing software maintainability.

II. Adaptive
  (b) Concerned with fixing errors that are observed when the  software is in use.

III .Perfective
(c) Concerned with the change in the software that takes place to make the software adaptable to new environment (both  hardware and software).

IV. Preventive 
(d) Concerned with the change in the software that takes place to      make the software adaptable to changing user requirements.

   
 Codes :
        I    II  III IV
(1) (b) (d) (c) (a)
(2) (b) (c) (d) (a)
(3) (c) (b) (d) (a)
(4) (a) (d) (b) (c)

Answer : B

45. Match each application/software design concept in List – I to its definition in List – II.
               
List 1
List 2
I. Coupling 
 (a) Easy to visually inspect the design of the software and
understand its purpose.

II. Cohesion 
 (b) Easy to add functionality to a software without having to
III. Scalable 
 (c) Focus of a code upon a single goal.
IV. Readable
(d) Reliance of a code module upon other code modules.
Codes :
        I    II  III IV
(1) (b) (a) (d) (c)
(2) (c) (d) (a) (b)
(3) (d) (c) (b) (a)
(4) (d) (a) (c) (b)

Answer : C

46. Software safety is quality assurance activity that focuses on hazards that
(1) affect the reliability of a software component.
(2) may cause an entire system to fail.
(3) may result from user input errors.
(4) prevent profitable marketing of the final product.

Answer : B

Software Safety is a software quality assurance activity that focuses on the identification and assessment of potential hazards that may affect software negatively and cause an entire system to fail. If hazards can be identified early in the software process, software design features can be specified that will either eliminate or control potential hazards. Without Software Safety and quality assurance guidelines software may stop working due to abnormal termination which is not acceptable in any system so following guideline is mandatory.


47. Which of the following sets represent five stages defined by Capability Maturity Model
(CMM) in increasing order of maturity ?
(1) Initial, Defined, Repeatable, Managed, Optimized.
(2) Initial, Repeatable, Defined, Managed, Optimized.
(3) Initial, Defined, Managed, Repeatable, Optimized.
(4) Initial, Repeatable, Managed, Defined, Optimized.

Answer : B


CMM Process diagram

Initial 

 The software process is characterized as inconsistent, and occasionally even chaotic. Defined processes and standard practices that exist are abandoned during a crisis. Success of the organization majorly depends on an individual effort, talent, and heroics. The heroes eventually move on to other organizations taking their wealth of knowledge or lessons learnt with them.

Repeatable


It is characteristic of this level of maturity that some processes are repeatable, possibly with consistent results. Process discipline is unlikely to be rigorous, but where it exists it may help to ensure that existing processes are maintained during times of stress.

Defined 


At the defined level, an organization has developed its own standard software process through greater attention to documentation, standardization, and integration.

Managed 


 Management can effectively control the software development effort using precise measurements. At this level, organization set a quantitative quality goal for both software process and software maintenance. At this maturity level, the performance of processes is controlled using statistical and other quantitative techniques, and is quantitatively predictable.

Optimizing


It is a characteristic of processes at this level that the focus is on continually improving process performance through both incremental and innovative technological changes/improvements.
At maturity level 5, processes are concerned with addressing statistical common causes of process variation and changing the process (for example, to shift the mean of the process performance) to improve process performance. This would be done at the same time as maintaining the likelihood of achieving the established quantitative process-improvement objectives. There are only a few companies in the world that have attained this level 5


48. The number of function points of a proposed system is calculated as 500. Suppose that the
system is planned to be developed in Java and the LOC/FP ratio of Java is 50. Estimate
the effort (E) required to complete the project using the effort formula of basic COCOMO
given below :
E = a(KLOC)b
Assume that the values of a and b are 2.5 and 1.0 respectively.
(1) 25 person months
 (2) 75 person months
(3) 62.5 person months
(4) 72.5 person months

Answer : C

E=a (KLOC)b

a=2.5 , b=1.0


LOC/FP=50=>loc=25000 i.e 25 KLOC

E=2.5(25)1= 62.5

49. In UNIX, processes that have finished execution but have not yet had their status collected
are known as _________.
(1) Sleeping processes
(2) Stopped processes
(3) Zombie processes
(4) Orphan processes

Answer : C
Explanation : Click Here

50. In Unix operating system, when a process creates a new process using the fork () system
call, which of the following state is shared between the parent process and child process ?
(1) Heap
 (2) Stack
(3) Shared memory segments
(4) Both Heap and Stack

Answer : 3