Sunday, 8 January 2017

UGC Net Computer Science Paper 1 December 12 , Page 2-Solved

UGC Net Computer Science Paper 1 December 12 , Page 2-Solved

UGC Net Computer Science Paper 1 December 12 , Page 2-Solved

11. The sum of the ages of two persons A and B is 50. 5 years ago, the ratio of their ages was 5/3. The present age of A and B are
(A) 30, 20
 (B) 35, 15
(C) 38, 12
 (D) 40, 10
Answer A
Explanation :-
Equations:
a + b = 50
(a-5)/(b-5) = 5/3
-------
For solve this expression we need to change a with b

a = 50-b

(50-b-5)/(b-5) = 5/3
----
3(45-b) = 5(b-5)
135 - 3b = 5b - 25
8b = 160
b = 20
Then a = 30

12. Let a means minus (–), b means multiplied by (x), C means divided by (/) and D means plus (+). The value of 90 D 9 a 29 C 10 b 2 is
(A) 8 
(B) 10
(C) 12 
(D) 14
Answer Incorrect
Explanation :-
a = -
b = *
c = /
d = +

90 D 9 a 29 C 10 b 2

90 + 9 - 29 / 10 * 2
90+9-2.9*2
90+9-5.8
93.2

13. Consider the Assertion–I and Assertion– II and select the right code given below :

Assertion–I : Even Bank-lockers are not safe. Thieves can break them and take away your wealth. But thieves can not go to heaven. So you should keep your wealth in heaven.

Assertion–II : The difference of skin colour of beings is because of the distance from the sun and not
because of some permanent traits.Skin-colour is the result of body’s reaction to the sun and its rays.

Codes :
(A) Both the assertions-I and II are forms of argument.
(B) The assertion-I is an argument but the assertion-II is not.
(C) The assertion-II is an argument but the assertion-I is not.
(D) Both the assertions are explanations of facts.
Answer : B


14. By which of the following proposition, the proposition ‘some men are not
honest’ is contradicted ?
(A) All men are honest.
(B) Some men are honest.
(C) No men are honest.
(D) All of the above.
Answer : A

15. A stipulative definition is
(A) always true
(B) always false
(C) sometimes true sometimes false
(D) neither true nor false
Answer : D

16. Choose the appropriate alternative given in the codes to replace the question mark.
Examiner – Examinee, Pleader – Client,
Preceptor – ?
(A) Customer
 (B) Path-finder
(C) Perceiver
 (D) Disciple
Answer : D
17. If the statement ‘most of the students are obedient’ is taken to be true, which one of the following pair of statements can be claimed to be true ?
I. All obedient persons are students.
II. All students are obedient.
III. Some students are obedient.
IV. Some students are not disobedient.
Codes :
(A) I & II 
(B) II & III
(C) III & IV 
(D) II & IV
Answer : C
18. Choose the right code :
A deductive argument claims that :
I. The conclusion does not claim something more than that which is contained in the premises.
II. The conclusion is supported by the premise/premises conclusively.
III. If the conclusion is false, then premise/premises may be either true or false.
IV. If premise/combination of premises is true, then conclusion must be true.
Codes :
(A) I and II
 (B) I and III
(C) II and III
(D) All the above

On the basis of the data given in the following table, give answers to questions from 19 to 24 :

UGC Net Computer Science Paper 1 December 12 , Page 2-question-19

19. How many activities in the social services are there where the expenditure has been less than
5 percent of the total expenditures incurred on the social services in 2008-09 ?
(A) One
 (B) Three
(C) Five
 (D) All the above
Answer : D
20. In which year, the expenditures on the social services have increased at the highest rate ?
(A) 2007-08 
(B) 2008-09
(C) 2009-10 
(D) 2010-11
Answer : B
21. Which of the following activities remains almost stagnant in terms of share of expenditures ?
(A) North-eastern areas 
(B) Welfare to SC/ST & OBC
(C) Information & broadcasting
 (D) Social welfare and nutrition
Answer : C
22. Which of the following item’s expenditure share is almost equal to the remaining three items in
the given years ?
(A) Information & broadcasting
 (B) Welfare to SC/ST and OBC
(C) Labour and employment 
(D) Social welfare & nutrition
Answer : D
23. Which of the following items of social services has registered the highest rate of increase in
expenditures during 2007-08 to 2010-11 ?
(A) Education, sports & youth affairs 
(B) Welfare to SC/ST & OBC
(C) Social welfare & nutrition 
D) Overall social services
Answer : B
24. Which of the following items has registered the highest rate of decline in terms of expenditure during 2007-08 to 2009-10 ?
(A) Labour and employment 
(B) Health & family welfare
(C) Social welfare & nutrition 
(D) Education, sports & youth affairs
Answer : A