Saturday, 30 July 2016

cbse-ugc-net-paper-i-solved-july-2016-p5

50. A person walks 10 m infront and 10 m to the right. Then every time turning to his left, he walks 5, 15 and 15 m respectively. How far is he now from his starting point?
(1) 20 m             (2) 15 m
(3) 10 m             (4) 5 m
Answer : 4

51. A is sister of B. F is daughter of G. C is mother of B. D is father of C. E is mother of D. A is related to D as
(1) Grand daughter     (2) Daughter
(3) Daughter-in-law    (4) Sister
Answer : 1



52. In the series
AB, EDC, FGHI, ......?......, OPQRST, the missing term is
(1) JKLMN        (2) JMKNL
(3) NMLKJ        (4) NMKLJ
Answer : 3

53. Among the following propositions two are related in such a way that one is the denial of the other. Which are those propositions? Select the correct code:
Propositions:
(a) All women are equal to men
(b) Some women are equal to men
(c) Some women are not equal to men
(d) No women are equal to men
Codes:
(1) (a) and (b)               (2) (a) and (d)
(3) (c) and (d)               (4) (a) and (c)
Answer : 4

54. In certain code, SELECTION is coded as QCJCARGML. The code of AMERICANS will be
(1) YKCPGAYLQ        (2) BNFSJDBMR
(3) QLYAGPCKY        (4) YQKLCYPAG
Answer : 1
55.   In the series
3, 11, 23, 39, 59, ..........
The next term will be
(1) 63                 (2) 73
(3) 83                 (4) 93
Answer : 3

56.  Select the code, which is not correct about Venn diagram:
(1) Venn diagram represents propositions as well as classes.
(2) It can provide clear method of notation.
(3) It can be either valid or invalid.
(4) It can provide the direct method of testing the validity.
Answer : 3

57. Select the code, which is not correct in the context of deductive argument with two premises:
(1) An argument with one true premise, one false premise and a false conclusion may be valid.
(2) An argument with two true premises and a false conclusion may be valid.
(3) An argument with one true premise, one false premise and a true conclusion may be valid.
(4) An argument with two false premises and a false conclusion may be valid.
Answer : 2

58. Given below two premise and four conclusions are drawn from them (taking singly or together). Select the code that states the conclusions validly drawn.
Premises:         (i) All religious persons are emotional.
                       (ii) Ram is a religious person.
Conclusions:  (a) Ram is emotional.
                      (b) All emotional persons are religious.
                      (c) Ram is not a non-religious person.
                      (d) Some religious persons are not emotional.
Codes:
(1) (a), (b), (c) and (d)              (2) (a) only
(3) (a) and (c) only                  (4) (b) and (c) only
Answer : 3

59. If the proposition ‘All thieves are poor’ is false, which of the following propositions can be claimed certainly to be true?
Propositions:
(1) Some thieves are poor.
(2) Some thieves are not poor.
(3) No thief is poor.
(4) No poor person is a thief.
Answer : 2

60. Consider the following statement and select the correct code stating the nature of the argument involved in it:
To suppose that the earth is the only populated world in the infinite space is as absurd as to assert that in an entire field of millet only one grain will grow.
(1) Astronomical          (2) Anthropological
(3) Deductive               (4) Analogical
Answer : 4

Next Page