Wednesday, 13 July 2016

UGC Net Computer Science Genaral Paper July 16


1. In which year , the percentage profit earned by the company B is less then that of company A ?

(1) 2012

(2) 2013

(3) 2014

(4) 2015
Answer : 2
2. If the total expenditure of the two companies was ~9 lakh in the year 2012 and the expenditure of A and B were in the ratio 2:1, then what was the income of the company A in that year?

(1) 9.2 lakh

(2) 8.1 lakh

(3) 7.2 lakh

(4) 6.0 lakh
Answer : 2


3. What is the average percentage profit earned by the company B ?

(1) 35%

(2) 42%

(3) 38%

(4) 40%
Answer : 3

4. What percentage of respondents aged 31+ indicated a favourite style other then classical music ?

(1) 64%

(2) 60%

(3) 75%

(4) 50%
Answer : 3

5. Approximately what percentage of the totle sample were aged 21-30 ?

(1) 31%

(2) 23%

(3) 25% (4) 14%
Answer : 3


6. Approximately what percentage of the total sample indicates that Hip-Hop is their favourite style of music?

(1) 6%

(2) 8%

(3) 14%

(4) 12%
Answer : 4

7. The process of copying files to a CD-ROM is known as

(1) Burning

(2) Zipping

(3) Digitizing

(4) Ripping
Answer : 1

8. An unsolicited e-mail message sent to many recipients at once is a

(1) Worm

(2) Virus

(3) Threat

(4) spam
Answer : 4

9. The statement “The study, design, development, implementation, support or management of computer based information systems, particularly software application and computer Hardware” refer to
(1) Information Technology (IT)

(2) Information and collaborative Technology (ICT)

(3) Information and Data technology (IDT)

(4) Artificial Intelligence (AI)
Answer : 1

10. if the binary equivalent of the decimal number is 48 is 110000, then the binary equivalent of the decimal number 51 is given by

(1) 110011

(2) 110010

(3) 110001

(4) 110100
Answer : 1

11. Identify the air pollutant is urban areas which irritates eyes and also respiratory tract of human beings
(1) Particulate Matter

(2) Oxides of nitrogen

(3) Surface ozone

(4) Carbon monoxide
Answer : 3

12. Which of the following is the largest source of water pollution in major rivers of India?

(1) Untreated sewage

(2) Agriculture run-off

(3) Unregulated small scale industries

(4) Religious practices
Answer : 1

13. Sustainable development goal have specific targets to be achieved by

(1) 2022

(2) 2030

(3) 2040

(4) 2050
Answer : 2

14. Indian government’s target of producing power from biomass by the year 2022 is

(1) 50 MW

(2) 25 MW

(3) 15 MW

(4) 10 MW
Answer : 4

15.Assertion (A) :  Conserving our soil resources is critical to human survival.
     Resean (R) : Soil is home to many micro-organism and contains minerals
      Choose the correct code :
(1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
(3) (A) is true and (R) is false
($) (A) is false and (R) is true
Answer : 2

16. world Meteorological organisation;s (WMO) objective has been to reduce the number of deaths due to hydrometeorological disasters over the decade 2010-2019 by ( with reference to the decade 1994-2003)
(1) 25%
(2) 50%
(3) 75%
(4) 80%
Answer : 2

17. ___________ is a type of memory circuitry the holds the computers start-up routine.
(1) RIM (Read Initial Memory)
(2) RAM (Random Access Memory)
(3) ROM (Read Only memory)
(4) Cache Memory
Answer : 3

18. An ASCII is a character - encoding scheme that is employed by the personal computer in order to represent  various character , numbers and control keys that the computer user select on the keyboard . ASCII is an acronym for
(1) American Standard Code for Information Interchange
(2) American Standard Code for Intelligent Information
(3) American Standard Code for Information Integrity
(4) American Standard Code for isolated information
Answer : 1

19. The National Judicial Appointments Commission (NJAC) has been declared unconstitutional by
(1) The Supreme Court of india
(2) The High Court
(3) The High Court and the supreme Court both
(4) The President of India
Answer : 1

20. Which of the following is statements about the indian political system is / are correct ?
(1) The President is both Head of the state and head of the government.
(2) Parliament is Supreme
(c) The Supreme Court is the guardian of the Constitution.
(d) The Directive Principle of state Policy are justiciable
Select the correct answer from codes given below
(1) (a),(b),(c) and (d)
(2) (b),(c) and (d)
(3) (b) and (c)
(4) (c) only
Answer : 4