Tuesday, 22 March 2016

SYSTEM ANALYSIS AND DESIGN MCQ Question Answer


Q. 1 …………………………. is an important factor of management information system.
A) System
B) Data
C) Process
D) All
ANS:     A) System
Q.3 ………………………….. level supply information to strategic tier for the use of top management.
A) Operational
B) Environmental
C) Competitive
D) Tactical
ANS:  D) Tactical
Q.4  In a DFD external entities are represented by a
A) Rectangle
B) Ellipse
C) Diamond shaped box
D) Circle

ANS:  A) Rectangle
Q.5  …………… can be defined as data that has been processed into a form that is meaningful to the
recipient and is of real or perceive value in current or prospective decisions.
A) System
B) Information
C) Technology
D) Service
ANS:  B) Information
Q.6 Use the new system as the same time as the old system to compare the results. This is known as
……
A) Procedure Writing
B) Simultaneous processing
C) Parallel OperationD) File Conversion
ANS: C) Parallel Operation
Q.7 After the design phase the document prepared is known as………………
A) system specification
B) performance specification
C) design specification
D) None of these
ANS:  C) design specification
Q.8 A data flow can
A) Only emanate from an external entity
B) Only terminate in an external entity
C) May emanate and terminate in an external entity
D) May either emanate or terminate in an external entity but not both
ANS: C) May emanate and terminate in an external entity
Q. 9 …………… can be defined as most recent and perhaps the most comprehensive technique for
Solving computer problems.
A) System Analysis
B) System Data
C) System Procedure
D) System Record
ANS: A) System Analysis
Q.10 SDLC stands for
A) System Development Life Cycle
B) Structure Design Life Cycle
C) System Design Life Cycle
D) Structure development Life Cycle
ANS: A) System Development Life Cycle
11. Which of the following is / are the Characteristics of information?
A) Accuracy and Relevance
B) Form of information and Timeliness
C) Completeness and Purpose
D) All A, B & C
ANS: D) All A, B & C
12. The data Flow Diagram is the basic component of …………… system
A) ConceptualB) Logical
C) Physical
D) None of the above
ANS:  B) Logical
13. Data cannot flow between two data stores because
A) it is not allowed in DFD
B) a data store is a passive repository of data
C) data can get corrupted
D) they will get merged
ANS: D) they will get merged
14. The characteristics of well designed system are
a) Practical          b) Effective         c) Secure             d) Reliable           e) Flexible           f) Economical
A) a, b, c and d
B) a, c, d and e
C) a, b, c, d and e
D) a, b, c, d, e and f
ANS: .   D) a, b, c, d, e and f
15. …………….. gives defining the flow of the data through and organization or a company or series of
tasks that may or may not represent computerized processing.
A) System process
B) System flowchart
C) System design
D) Structured System
ANS: B) System flowchart
16. In the Analysis phase, the development of the ____________ occurs,
which is a clear statement of the goals and objectives of the project.
A. documentation
B. flowchart
C. program specification
D. design
ANS:  C. program specification
17.  Actual programming of software code is done during the ____________
step in the SDLC.
A. Maintenance and Evaluation
B. DesignC. Analysis
D. Development and Documentation
ANS: D. Development and Documentation
18.Enhancements, upgrades, and bug fixes are done during the
____________ step in the SDLC.
A. Maintenance and Evaluation
B. Problem/Opportunity Identification
C. Design
D. Development and Documentation
ANS:  A. Maintenance and Evaluation
19. HIPO stand for
A) Hierarchy input process output
B) Hierarchy input plus output
C) Hierarchy plus input process output
D) Hierarchy input output Process
ANS:    A) Hierarchy input process output
20.  Advantages of system flowcharts ………………….
A) Effective communication
B) Effective analysis
C) Queasier group or relationships
D) All A, B, C
ANS:    D) All A, B, C
21. ……………… is a tabular method for describing the logic of the decisions to be taken.
A) Decision tables
B) Decision tree
C) Decision Method
D) Decision Data
ANS: A) Decision tables
22. The approach used in top‐down analysis and design is
A. to identify the top level functions by combining many smaller components into a single entity
B. to prepare flow charts after programming has been completed
C. to identify a top level function an d then create a hierarchy of lower‐level modules and
components.
D. All of the above
ANS: Option  C23. Documentation is prepared
A. at every stage
B. at system design
C. at system analysis
D. at system development
ANS: A. at every stage
24. Decision tree uses
A. pictorial depictation of alternate conditions
B. nodes and branches
C. consequences of various depicted alternates
D. All of the above
ANS: D. All of the above
25. Problem analysis is done during
A. system design phase
B. systems analysis phase
C. before system test
D. All of the above
ANS:  B. systems analysis phase
26. A decision table facilitates conditions to be related to
A. Actions
B. Programs
C. Tables
D. Operation
ANS: A. Actions
27.  A _____ is an outline of a process that keeps develop successful information systems
A. System Development Life Cycle
B. CASE tool
C. Phased Conversion
D. Success Factors
Ans: A. System Development Life Cycle
28. An appraisal, of a system's performance after it has been installed, is called system
A. planning
B. review
C. maintenance
D. batch ProcessingANS: B. review
29. An example of a hierarchical data structure is
A. Array
B. Linked list
C. Tree
D. All of the above
ANS: C. Tree
30. Which of the following is not a characteristic of good test data
A. users do not participate at this preliminary stage
B. should be comprehensive
C. every statement should be executed
D. All of the above
ANS: A. users do not participate at this preliminary stage
31. In the system concepts, term Integration
A. implies structure and order
B. refers to the manner in which each component functions with other components of the system.
C. means that parts of the computer system depend on one another.
D. refers to the holism of system
ANS: D. refers to the holism of system
32. The rule(s) to follow in constructing decision tables is (are):
A. a decision should be given a name
B. the logic of the table is independent of the sequence in which conditions rules are written, but the
action takes place in the order is which the events occur.
C. standardized language must be used consistently.
D. All of the above
ANS: D. All of the above
33. …………………. is a group of interested components working together towards a common goal by
accepting inputs and producing outputs in an organized transformation process.
A) System
B) Network
C) Team
D) System Unit
Ans: A) System
34.  A rectangle in a DFD represents
A) a processB) a data store
C) an external entity
D) an input unit
ANS: C) an external entity
35. External Entities may be a
A) Source of input data only
B) Source of input data or destination of results
C) Destination of results only
D) Repository of data
ANS: B) Source of input data or destination of results
36. The major goal of requirement determination phase of information system
development is
a) determine whether information is needed by an organization
b) determine what information is needed by an organization
c) determine how information needed by an organization can be provided
d) determine when information is to be given
ANS : b) determine what information is needed by an organization
37. It is necessary to prioritize information requirements of an organization at the
requirements determination phase as
a) it is always good to prioritize
b) there are conflicting demands from users
c) there are constraints on budgets, available time, human resource and requirement
d) all good organization do it
ANS: c) there are constraints on budgets, available time, human resource and requirement
38. Requirement specification is carried out
a) after requirements are determined
b) before requirements are determined
c) simultaneously with requirements determination
d) independent of requirements determination
ANS: a) after requirements are determined
39.  The role of a system analyst drawing up a requirements specification is similar
to
a) architect designing a building
b) a structural engineer designing a building
c) a contractor constructing a building
d) the workers who construct a building  ANS: a) architect designing a building
40. It is necessary to consult the following while drawing up requirement
specification
a) only top managers
b) only top and middle management
c) only top, middle and operational managers
d) top, middle and operational managers and also all who will use the system
ANS: d) top, middle and operational managers and also all who will use the system
41. In order to understand the working of an organization for which a computer
based system is being designed, an analyst must
a) look at only current work and document flow in the organization
b) discuss with top level and middle level management only
c) interview top, middle, line managers and also clerks who will enter data and use the
system
d) only clerical and middle level staff who have long experience in the organization and
will be users of the system
ANS: c) interview top, middle, line managers and also clerks who will enter data and use the
system
42. A feasibility study is carried out
a) after final requirements specifications are drawn up
b) during the period when requirements specifications are drawn up
c) before the final requirements specifications are drawn up
d) at any time
ANS: c) before the final requirements specifications are drawn up
43. The main objective of feasibility study is
a) to assess whether it is possible to meet the requirements specifications
b) to assess if it is possible to meet the requirements specified subject to constraints of
budget, human resource and hardware
c) to assist the management in implementing the desired system
d) to remove bottlenecks in implementing the desired system
ANS: b) to assess if it is possible to meet the requirements specified subject to constraints of
budget, human resource and hardware
44. It is necessary to carry out a feasibility study as
a) top management cannot ensure that a project is feasible before calling a system
analyst  b) top management is not sure what they want from the system
c) even though top management is in favour of the system, technology may not be mature
for implementation
d) all organizations do it
ANS: c) even though top management is in favour of the system, technology may not be mature
for implementation
45. Feasibility study is carried out by
a) managers of the organization
b) system analyst in consultation with managers of the organization
c) users of the proposed system
d) systems designers in consultation with the prospective users of the system
ANS: b) system analyst in consultation with managers of the organization
46. Initial requirements specification is
a) not changed till the end of the project
b)continuously changed during project implementation
c) only a rough indication of the requirement
d) changed and finalized after feasibility study
ANS: c) only a rough indication of the requirement
47. Final specifications are drawn up by
a) system analyst in consultation with the management of the organization
b) the managers of user organization
c) system analyst in consultation with programmers
d) system designers along with users
ANS: a) system analyst in consultation with the management of the organization
48. The main goal of arriving at a final specification is
a) to tell the organization’s managers how the system will function
b) to tell the organization’s managers what the proposed system will achieve in a
language understood by them
c) to compute the cost of implementing the system
d) to assist in designing the system
ANS: b) to tell the organization’s managers what the proposed system will achieve in a
language understood by them
49. The final specifications are arrived at
a) after feasibility study
b) during feasibility study  c) just before implementation phase
d) when the system is being designed
ANS: a) after feasibility study
50. System approval criteria are specified
a) when the final specifications are drawn up
b) during feasibility study
c) during the requirements specifications stage
d) during system study stage
ANS: a) when the final specifications are drawn up
51. Hardware study is required
a) to find out cost of computer system needed
b) to determine the type of computer system and software tools needed to meet the final
system specification
c) to make sure that the system does not become obsolete
d) to find how to implement the system
ANS: b) to determine the type of computer system and software tools needed to meet the final
system specification
52. Hardware study is carried out
a) after the final system is specified
b) at the requirements specification stage
c) before the requirements are specified
d) whenever management decides it is necessary
ANS: a) after the final system is specified
53. System design is carried out
a) as soon as system requirements are determined
b) whenever a system analyst feels it is urgent
c) after final system specifications are approved by the organization
d) whenever the user management feels it should be done
ANS: c) after final system specifications are approved by the organization
54. The primary objective of system design is to
a) design the programs, databases and test plan
b) design only user interfaces
c) implement the system
d) find out how the system will perform
ANS:  a) design the programs, databases and test plan55. The primary objective of system implementation is
i) to build a system prototype
ii) to train users to operate the system
iii) to implement designed system using computers
iv) write programs, create databases and test with live data
i, iii b) i, ii, iii c) ii ,iii d) ii, iv
ANS: d) ii, iv
56. During system implementation the following are done
i) programs are written and tested with operational data
ii) user documentation is created and users trained
iii) programmers are recruited and trained
iv) the system is tested with operational data
a)i and iii b) ii and iii c) ii and iv d) i, ii & iv
ANS: d) i, ii & iv
57. System evaluation is carried out
a) after the system has been operational for a reasonable time
b) during system implementation
c) whenever managers of user organization want it
d) whenever operational staff want it
ANS: a) after the system has been operational for a reasonable time
58. The main objective of system evaluation is
a) to see whether the system met specification
b) to improve the system based on operational experience for a period
c) to remove bugs in the programs
d) to asses the efficiency of the system
ANS: b) to improve the system based on operational experience for a period
59.Systems are modified whenever
a) user’s requirements change
b) new computers are introduced in the market
c) new software tools become available in the market
d) other similar organization modify these system
ANS: a) user’s requirements change
60. The main objective of system modification is
a) to use the latest software tools
b) to meet the user’s new/changed needs  c) to use the latest hardware
d) to have the most modern system
ANS: b) to meet the user’s new/changed needs
61. To easily modify the existing system it is necessary to
a) use good software tools
b) use the best hardware available
c) design the system which can be changed at low cost
d) keep the programming team happy
ANS: c) design the system which can be changed at low cost
62 .It is necessary to design an information system to easily accommodate change,
because
a) new computers are introduced every year
b) new computer languages become popular every year
c) organizations’ requirements change over a period of time
d) systems need continuous debugging
ANS: c) organizations’ requirements change over a period of time
63. Changing an operational information system is
a) impossible
b) expensive and done selectively
c) never required
d) usually done
ANS: b) expensive and done selectively
64. System analysts have to interact with
i) managers of organizations
ii) users in the organization
iii) programming team
iv) data entry operator
a)iii and iv b) i, ii and iii c) ii, iii and iv d) ii and iii
ANS: b) i, ii and iii
65. The primary responsibility of a systems analyst is to
a) specify an information system which meets the requirements of an organization
b) write programs to meet specifications
c) maintain the system
d) meet managers of the organization regularly
ANS: a) specify an information system which meets the requirements of an organization  66. The responsibilities of a system analyst include
i) defining and prioritizing information requirement of an organization
ii) gathering data, facts and opinions of users in an organization
iii) drawing up specifications of the system for an organization
iv) designing and evaluating the system
a) i and ii b) i, ii and iv c) i, ii, iii and iv d) i, ii and iii
ANS: d) i, ii and iii
67.  The most important attribute of a systems analyst is
a) excellent programming skills
b) very good hardware designing skills
c) very good technical management skills
d) very good writing skills
ANS: c) very good technical management skills
68 Among the attributes of a good systems analyst the following are essential
i) knowledge of organization
ii) analytical mind
iii) ability to communicate orally
iv) excellent mathematical abilities
i and ii b) i, ii and iii c) i, ii and iv d) i, iii and iv
ANS: b) i, ii and iii
69. Among the attributes of a systems analyst the following are most important
i) knowledge of computer systems and currently available hardware
ii) good interpersonal relations
iii) broad knowledge about various organizations
iv) very good accountancy knowledge
a)i, iii and iv b) i and iii c) i, ii and iv d) i, ii and iii
ANS: d) i, ii and iii
70 . Managers in organizations should not design their own systems as
a) systems have to interact with other systems
b) they do not have the special skills necessary to design systems
c) it is not their job
d) they are always very busy
ANS: b) they do not have the special skills necessary to design systems
71. Systems analyst should use software tools in their work as
a) all analysts use them  b) they assist in systematic design of systems
c) they are inexpensive
d) they are easily available
ANS: b) they assist in systematic design of systems
72.Which of the model is used for system components?
(a) PERT chart
(b)Gantt chart
(c) Organizational hierarchy chart
(d)DFD
ANS:  (d) DFD
73. Which of the following does not occur in phase - 4 of the system development life cycle
(SDLC)
A. conduct interviews
B. train users
C. acquire hardware and software
D. test the new system
ANS: A. conduct interviews
74. The structure chart is
A. a document of what has to be accomplished
B. a statement of information processing requirement
C. a hierarchical partitioning of the program
D. All of the above
ANS: C. a hierarchical partitioning of the program
75. Programmers use _____ to organize and summarize the results of their problem analysis.
A. Flowcharts
B. Input charts
C. HIPO
D. Output charts
ANS: C. HIPO
76. Changes made periodically to a system, after its implementation, is known as system
A. Analysis
B. design
C. development
D. maintenance
ANS:  D. maintenance
77. The first step in systems Development Life Cycle is
A. database design
B. system design
C. preliminary investigation and analysis
D. graphical user interface ANS: C. preliminary investigation and analysis
78.  Graphic representation of the control logic of processing functions or modules representing a
system, is known as:
A. Structured analysis
B. Structured chart
C. Structured English
D. System Flow chart
ANS: B. Structured chart
79. An open rectangle
A. defines a source or destination of system data
B. identifies data flow
C. represents a process that transforms incoming data flow(s) into outgoing data flows
D. is a data store-data at rest, or a temporary repository of data
ANS: D. is a data store-data at rest, or a temporary repository of data
80. Difference between Decision - Tables and Decision Trees is (are)
A. value to end user
B. form of representation
C. one shows the logic while other shows the process
D. All of the above
ANS: B. form of representation
81. Coding and testing are done In a
A. top-down manner
B. bottom-up manner
C. ad hoc manner
D. cross sectional manner
ANS: A. top-down manner
82. The first step in the problem-solving process is to _____.
A. Plan the algorithm
B. Analyze the problem
C. Desk-check the algorithm
D. Evaluate and modify (if necessary) the program
ANS: B. Analyze the problem
83. All of the following tools are used for process descriptions except:
A. structured english
B. decision tables
C. pseudocode
D. data dictionaries
ANS: D. data dictionaries
84. System design aid should primarily
A. help analyse both data and activities
B. help in documentation
C. help in programming D. generate code
ANS: A. help analyse both data and activities
85. Mistakes made in the system analysis stage show up in :
A. implementation
B. system design
C. system developments
 D. All of the above
ANS: A. implementation
86. HIPO means
A. is a forms-driven technique in which standard forms are used to document the information
B. consists of a hierarchy chart and an associated set of input/process/ output charts
C. captures the essence of top down decomposition.
D. All of the above
ANS: D. All of the above
87. Which of the following activities, does not belong to the Implementation phase of the SDLC?
A. File conversion
B. Program testing
C. User training
D. All of the above
ANS: B. Program testing
88. During what phase, the requirement analysis is performed?
A. system design phase
B. system development phase
C. system analysis phase
D. system investigation phase
ANS: C. system analysis phase
89. The requirements report includes
A. a hierarchy chart showing the top-level modules
B. a list of alternative solutions considered
C. a data flow diagram describing the proposed new system.
D. All of the above
ANS: C. a data flow diagram describing the proposed new system.
90. During the system study, analysts determine manager's information needs by
A. conducting tours of a nearby computer center
B. asking questions
C. showing samples of computer reports
D. teaching short courses in programming languages
ANS: B. asking questions
91. A feasibility study
A. includes a statement of the problems
B. considers a single solutions
C. both (a) and (b)
D. a list of alternative solution considered ANS: A. includes a statement of the problems
92. Which of the following is (are) the characteristic(s) of a system?
A. organization
B. Interaction
C. Interdependence
D. All of the above
ANS: D. All of the above
93. A graphic representation of an information system is called
A. flow chart
B. pictogram
C. data flow diagram
D. histogram
ANS: C. data flow diagram
94. In data-flow diagrams, an originator or receiver of the data is usually designated by
A. a circle
B. an arrow
C. a square box
D. a rectangle
ANS: C. a square box
95. To which phase of SDLC, is file conversion related?
A. System Implementation
B. System analysis
C. System development
D. System design
ANS: A. System Implementation
96. Which of the following is not considered as a tool at the system design phase?
A. piechart
B. data-flow diagram
C. decision table
D. systems flowchart
ANS: A. piechart
97. A Decision table
A. represents the information flow
B. documents rules, that select one or more actions, based on one or more conditions, from a set
of possible conditions.
C. gets an accurate picture of the system
D. shows the decision paths
ANS: B. documents rules, that select one or more actions, based on one or more
conditions, from a set of possible conditions.
98. Which are the tools not used for System Analysis
A. System - test data
B. Decision table
C. Data Flow Diagram D. Flowcharts
ANS: A. System - test data
99. The code used for the validation purpose is known
A. Self checking code
B. Sequence code
C. Alpha numeric code
D. Group classification code
ANS: A. Self checking code
100. Problem analysis is done during
A. system design phase
B. systems analysis phase
C. before system test
D. All of the above
ANS: B. systems analysis phase
101. A data dictionary has consolidated list of data contained in
 (i) dataflows (ii) data stores
 (iii) data outputs (iv) processes
a. (i) and (iii)
b. (i) and (ii)
c. (ii) and (iv)
d. (i) and (iv)
ANS: b (i) and (ii)
102. A data dictionary is useful as
 (i) it is a documentation aid
 (ii) it assists in designing input forms
 (iii) it contains al data in an application including temporary data used in
 processes
 (iv) it is a good idea in system design
a. (i) and (ii)
b. (i) and (iv)
c. (i),(ii) and (iii)
d. (i) and (iv)
ANS : c (i),(ii) and (iii)
103. By metadata we mean
a. very large data
b. data about data
c. data dictionary d. meaningful data
ANS: b data about data
104. A data dictionary is usually developed
a. At requirements specification phase
b. During feasibility analysis
c. When DFD is developed
d. When a datadase is designed
ANS: c) When DFD is developed
105 A data dictionary has information about
a. every data element in a data flow
b. only key data element in a data flow
c. only important data elements in a data flow
d. only numeric data elements in a data flow
ANS: a
106 A data element in a data dictionary may have
a. only integer value
b. no value
c. only real value
d. only decimal value
ANS: b
107. A concise code is necessarily
a. Precise
b. Meaningful
c. Comprehensive
d. Difficult
ANS: a
108. Serial numbers used as codes are
 (i) concise
 (ii ) meaningful
 (iii) expandable
 (iv) comprehensive
a. i and ii
b. ii and iii
c. ii and iv
d. i and iii ANS: d
109.Block codes are
 (i)concise
 (ii )meaningful
 (iii)expandable
 (iv)comprehensive
a. i and ii
b. ii and iii
c. iii and iv
d. i and iii
ANS: b
110.Group classification codes are
 (i)concise
 (ii)meaningful
 (iii) expandable
(iv)comprehensive
a. i and ii
b. i, ii and iii
c. ii, iii and iv
d. i, ii and iv
ANS: c
111. Significant codes are
 (i)concise
 (ii)meaningful
 (iii )expandable
(iv)comprehensive
a. i and ii
b. i, ii and iii
c. ii, iii and iv
d. i, ii and iv
ANS: c
112. In significant codes some or all parts of the code
a..are meaningful
b. are usable
c. are significant d. represent values
ANS: d
113. Sequence numbering of records is used to
 (i)Identify each record uniquely
 (ii)Track a missing record in a batch of records
 (iii)Count number of records
 (iv) Sort the records
a. i, ii
b. i, ii, iii
c. i, ii, iii, iv
d. i and iv
ANS: OPTION C
114. Study involves
a. study of an existing system
b. System documenting the existing system.
c. identifying current deficiencies and establishing new goals
d. All of the above
ANS:D
115. The primary tool used in structured design is a:
A. structure chart
B. structure chart
C. program flowchart
D. module
ANS: A
116. How many steps are in the systems development life cycle (SDLC)?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 10
ANS: A
117. The first step in the systems development life cycle (SDLC) is:
A. Analysis.
B. Design.
C. Problem/Opportunity Identification.
D. Development and Documentation. ANS: C
118.Most modern software applications enable you to customize and
automate various features using small custom-built “miniprograms” called:
A. macros.
B. code.
C. routines.
D. subroutines.
ANS:A
119. The organized process or set of steps that needs to be followed to
develop an information system is known as the:
A. analytical cycle.
B. design cycle.
C. program specification.
D. system development life cycle.
ANS:D
120. The final step in the Sytem development life cycle (SDLC)?
A. Analysis
B. Operational
C. Development
D. Design
ANS:B
121. The make-or-buy decision is associated with the ____________ step in
the SDLC.
A. Problem/Opportunity Identification
B. Design
C. Analysis
D. Development and Documentation
ANS: B
122. In the Analysis phase, the development of the ____________ occurs,
which is a clear statement of the goals and objectives of the project.
A. documentation
B. flowchart
C. program specification
D. design ANS: C
123. Actual programming of software code is done during the ____________
step in the SDLC.
A. Maintenance and Evaluation
B. Design
C. Analysis
D. Development and Documentation
ANS:D
124. Enhancements, upgrades, and bug fixes are done during the
____________ step in the SDLC.
A. Maintenance and Evaluation
B. Problem/Opportunity Identification
C. Design
D. Development and Documentation
ANS:A
125. The ____________ determines whether the project should go
forward.
A. feasibility assessment
B. opportunity identification
C. system evaluation
D. program specification
ANS:A
126.Technical writers generally provide the ____________ for the new
system.
A. programs
B. network
C. analysis
D. documentation
ANS:D
127. ___________ design and implement database structures.
A. Programmers
B. Project managers
C. Technical writers
D. Database administrators
ANS:D 128. ____________ spend most of their time in the beginning stages of the
SDLC, talking with end-users, gathering information, documenting
systems, and proposing solutions.
A. Systems analysts
B. Project managers
C. Network engineers
D. Database administrators
ANS:A
129. ____________ manage the system development, assign staff, manage
the budget and reporting, and ensure that deadlines are met.
A. Project managers
B. Network engineers
C. Graphic designers
D. Systems analysts
ANS:A
130. ____________ is the process of translating a task into a series of
commands that a computer will use to perform that task.
A. Project design
B. Installation
C. Systems analysis
D. Programming
ANS:D
131. Debugging is:
A. creating program code.
B. finding and correcting errors in the program code.
C. identifying the task to be computerized.
D. creating the algorithm.
ANS:B
132. Translating the problem statement into a series of sequential steps
describing what the program must do is known as:
A. coding.
B. debugging.
C. creating the algorithm.
D. writing documentation. ANS:C
133. Translating the algorithm into a programming language occurs at the
____________ step of the PDLC.
A. Debugging
B. Coding
C. Testing and Documentation
D. Algorithm Development
ANS:B
134. The problem statement should include all of the following EXCEPT:
A. input.
B. output.
C. processing.
D. storage.
ANS:D
135. The problem statement includes the ____________, which lists specific
input numbers a program would typically expect the user to enter and
precise output values that a perfect program would return for those input
values.
A. testing plan
B. error handler
C. IPO cycle
D. input-output specification
 ANS:A
136. The major goal of requirement determination phase of information system
development is
a) determine whether information is needed by an organization
b) determine what information is needed by an organization
c) determine how information needed by an organization can be provided
d) determine when information is to be given
 ANS: b
137. Information requirements of an organization can be determined by
a) interviewing managers and users and arriving at the requirements based on consensus
b) finding out what similar organizations do
c) telling organization what they need based on your experience
d) sending a questionnaire to all employees of the organization  ANS: a
138. It is necessary to prioritize information requirements of an organization at the
requirements determination phase as
a) it is always good to prioritize
b) there are conflicting demands from users
c) there are constraints on budgets, available time, human resource and requirement
d) all good organization do it
ANS: c
139. Requirement specification is carried out
a) after requirements are determined
b) before requirements are determined
c) simultaneously with requirements determination
d) independent of requirements determination
 ANS: a
140. The code is developed with the measurable properties of an item is known
a) Group classification code
b) Self checking code
c) Significant digit code
d) Numeric code
 ANS: c
141. It is necessary to consult the following while drawing up requirement
specification
a) only top managers
b) only top and middle management
c) only top, middle and operational managers
d) top, middle and operational managers and also all who will use the system
 ANS: d
142. In order to understand the working of an organization for which a computer
based system is being designed, an analyst must
a) look at only current work and document flow in the organization
b) discuss with top level and middle level management only
c) interview top, middle, line managers and also clerks who will enter data and use the
system
d) only clerical and middle level staff who have long experience in the organization and
will be users of the system ANS: c
143. A feasibility study is carried out
a) after final requirements specifications are drawn up
b) during the period when requirements specifications are drawn up
c) before the final requirements specifications are drawn up
d) at any time
ANS: c
144. The main objective of feasibility study is
a) to assess whether it is possible to meet the requirements specifications
b) to assess if it is possible to meet the requirements specified subject to constraints of
budget, human resource and hardware
c) to assist the management in implementing the desired system
d) to remove bottlenecks in implementing the desired system
 ANS: b
145. It is necessary to carry out a feasibility study as
a) top management can not ensure that a project is feasible before calling a system
analyst
b) top management is not sure what they want from the system
c) even though top management is in favor of the system, technology may not be mature
for implementation
d) all organizations do it
 ANS: c
146. Feasibility study is carried out by
a) managers of the organization
b) system analyst in consultation with managers of the organization
c) users of the proposed system
d) systems designers in consultation with the prospective users of the system
ANS: b
147. Initial requirements specification is
 a) not changed till the end of the project
 b)continuously changed during project implementation
 c) only a rough indication of the requirement
 d) changed and finalized after feasibility study
ANS: c 148. Final specifications are drawn up by
a) system analyst in consultation with the management of the organization
b) the managers of user organization
c) system analyst in consultation with programmers
d) system designers along with users
 ANS: a
149. The main goal of arriving at a final specification is
a) to tell the organization’s managers how the system will function
b) to tell the organization’s managers what the proposed system will achieve in a
language understood by them
c) to compute the cost of implementing the system
d) to assist in designing the system
ANS: b
150. The final specifications are arrived at
a) after feasibility study
b) during feasibility study
c) just before implementation phase
d) when the system is being designed
 ANS: a
151. System approval criteria are specified
a) when the final specifications are drawn up
b) during feasibility study
c) during the requirements specifications stage
d) during system study stage
 ANS: a
152. System test plan is specified
a) when the final specifications are drawn up
b) during feasibility study
c) during the requirements specifications stage
d)during system study stage
ANS: a
153. Hardware study is required
a) to find out cost of computer system needed
b) to determine the type of computer system and software tools needed to meet the final
system specification c) to make sure that the system does not become obsolete
d) to find how to implement the system
ANS: b
1 54. Hardware study is carried out
a) after the final system is specified
b) at the requirements specification stage
c) before the requirements are specified
d) whenever management decides it is necessary
ANS: a
1 55. System design is carried out
a) as soon as system requirements are determined
b) whenever a system analyst feels it is urgent
c) after final system specifications are approved by the organization
d) whenever the user management feels it should be done
ANS: c
156. The primary objective of system design is to
a) design the programs, databases and test plan
b) design only user interfaces
c) implement the system
d) find out how the system will perform
ANS: a
157. The primary objective of system implementation is
i) to build a system prototype
ii) to train users to operate the system
iii) to implement designed system using computers
iv) write programs, create databases and test with live data
i, iii b) i, ii, iii c) ii ,iii d) ii, iv
ANS: d
158. During system implementation the following are done
i) programs are written and tested with operational data
ii) user documentation is created and users trained
iii) programmers are recruited and trained
iv) the system is tested with operational data
i and iii b) ii and iii c) ii and iv d) i, ii & iv
ANS: d 159. System evaluation is carried out
a) after the system has been operational for a reasonable time
b) during system implementation
c) whenever managers of user organization want it
d) whenever operational staff want it
 ANS: a
160. The main objective of system evaluation is
a) to see whether the system met specification
b) to improve the system based on operational experience for a period
c) to remove bugs in the programs
d) to asses the efficiency of the system
ANS: b
161.Systems are modified whenever
a) user’s requirements change
b) new computers are introduced in the market
c) new software tools become available in the market
d) other similar organization modify these system
ANS: a
162. The main objective of system modification is
a) to use the latest software tools
b) to meet the user’s new/changed needs
c) to use the latest hardware
d) to have the most modern system
ANS: b
163. To easily modify the existing system it is necessary to
a) use good software tools
b) use the best hardware available c) design the system which can be changed at low cost
d) keep the programming team happy
ANS: c
164 .It is necessary to design an information system to easily accommodate change,
because
a) new computers are introduced every year
b) new computer languages become popular every year
c) organizations’ requirements change over a period of time
d) systems need continuous debugging ANS: c
165. Changing an operational information system is
a) impossible
b) expensive and done selectively
c) never required
d) usually done
ANS: b
166. System analysts have to interact with
 i) managers of organizations
ii) users in the organization
iii) programming team
iv) data entry operator
iii and iv b) i, ii and iii c) ii, iii and iv d) ii and iii
ANS: b
167. The primary responsibility of a systems analyst is to
a) specify an information system which meets the requirements of an organization
b) write programs to meet specifications
c) maintain the system
d) meet managers of the organization regularly
ANS: a
168. The responsibilities of a system analyst include
i) defining and prioritizing information requirement of an organization
ii) gathering data, facts and opinions of users in an organization
iii) drawing up specifications of the system for an organization
iv) designing and evaluating the system
a) i and ii b) i, ii and iv c) i, ii, iii and iv d) i, ii and iii
 ANS: d
1 69. The most important attribute of a systems analyst is
a) excellent programming skills
b) very good hardware designing skills
c) very good technical management skills
d) very good writing skills
ANS: c
170 Among the attributes of a good systems analyst the following are essential
i) knowledge of organization ii) analytical mind
iii) ability to communicate orally
iv) excellent mathematical abilities
 a) i and ii b) i, ii and iii c) i, ii and iv d) i, iii and iv
ANS: b
171. Among the attributes of a systems analyst the following are most important
i) knowledge of computer systems and currently available hardware
ii) good interpersonal relations
iii) broad knowledge about various organizations
iv) very good accountancy knowledge
i, iii and iv b) i and iii c) i, ii and iv d) i, ii and iii
ANS: d
172. Managers in organizations should not design their own systems as
a) systems have to interact with other systems
b) they do not have the special skills necessary to design systems
c) it is not their job
d) they are always very busy
ANS: b
173. Systems analyst should use software tools in their work as
a) all analysts use them
b) they assist in systematic design of systems
c) they are inexpensive
d) they are easily available
ANS: b
1 74.Structured charts are a product of
(A) requirements gathering
(B) requirements analysis
(C) design
(D) coding
 Ans: C
175. ……………….. includes review of the existing procedures and information flow.
A) Feasibility Study
B) Feasibility report
C) System Design
D) System analysis ANS: A) Feasibility Study
176. Organization chart is a type of
A) basic chart
B) IPO chart
C) Hierarchical chart
D) step chart
ANS: C) Hierarchical chart
177. …………….. refers to the collection of information pertinent to systems Project.
A) Data transfer
B) Data gathering
C) Data Embedding
D) Data Request
ANS: B) Data gathering
178. ………………….. means coordinated effort, to communicate the information of the
system written form.
A) System documentation
B) Resource required
C) Development schedule
D) User Document
ANS: A) System documentation
179. It specifies the structure of an organization
A) Organization chart
B) DFD
C) Flowchart
D)IPO chart
ANS: A) Organization chart
180. External Entities may be a
A) Source of input data only
B) Source of input data or destination of results
C) Destination of results only
D) Repository of data
ANS: B) Source of …… destination of results
181. …………………. is a group of interested components working together towards a
common goal by accepting inputs and producing outputs in an organized transformation
process. A) System
B) Network
C) Team
D) System Unit
ANS: A) System
182. To create vehicle of information to provide evidence in the development process and to
monitor the process. This is one of the objectives of
A) Analysis
B) Design
C) Development
D) Documentation
ANS: D) Documentation
183. A …………. System is no more than idea
A) Conceptual
B) Logical
C) Physical
D) All of the above
ANS: A) Conceptual
184. By an external entity we mean a
A) Unit outside the system being designed which can be controlled by an analyst.
B) Unit outside the system whose behavior is independent of the system being designed
C) A unit external to the system being designed
D) A unit which is not part of a DFD
ANS: C) A unit external …… being designed
185. Errror report is an example of
A)Ouput process
B)Input process
C) Process
D) None of these
ANS: : A) Ouput process
186. Data store in a DFD represents.
A) a sequential file
B) a disk store
C) a repository of data
D) a random access memory ANS: C) a repository of data
187. …………… system consists of programs, data files and documentation
A) Conceptual
B) Logical
C) Physical
D) None of the above
ANS: C) Physical
188. …………… is a good example of deterministic system.
A) Life cycle
B) Computer Program
C) Software Program
D) None of the above
ANS: B) Computer Program
189. The main ingredient of the report documenting the ……………… is the cost benefit
analysis.
A) System Analysis
B) Feasibility Study
C) System Analyst
D) System Design
ANS: B) Feasibility Study
190. A data flow can
A) Only a data store
B) Only leave a data store
C) Enter or leave a data Store
D) Either enter or leave a data store but not both
ANS: C) Enter or leave a data Store
191. Changing the relationship with and services provided to customers in such a way that
they will not think of changing suppliers is called ………….
A) Lock in customers
B) Lock out customers
C) Lock in competitors
D) Lock out competitors
ANS: A) Lock in customers
192. …………… can be defined as data that has been processed into a form that is
meaningful to the recipient and is of real or perceived value in current or prospective decisions.
A) Information
B) Data collection
C) Internal data
D) Sample data
ANS: A) Information
193. Increased volume of sales is an example of ………….…. Benefit. Reduction of bad
debts is an example of ………..
A) Tangible, Intangible
B) Tangible, Tangible
C) Intangible, Tangible
D) Intangible, Intangible
ANS: D) Intangible, Intangible
194. A data cannot flow between a store and
i) a store ii) a process iii) an external entity
A) i and iii
B) i and ii
C) ii and iii
D) ii
ANS: A) i and iii
195. In ISR which field indicates the purpose of job
A) Objective
B) Anticipated benefits
C)Output description
D)None of these
ANS) A) Objective
196. After Development phase, a document is prepared
A)Program specification
B) Design specification
C)System specification
D)None of these
ANS) C)System specification
197.In DFD which symbol represents the process
A)Circle
B)Rectangle C)Square
D)Open ended rectangle
ANS) A)Circle
198. The document prepared after study phase is known as
A) Performance specification
B) Design specification
C)System specification
D)None of these
ANS) A)Performance specification
199. In which activity the management approve the requirements of the customer
A)Study phase report
B) Study phase review
C)Feasibility study
D) None of these
ANS) B) Study phase review
200.In study phase activities, which activity filled the ISR by user
A)User review
B)User need
C)Initial investigation
D)System review
ANS) B)User need

Next MCQ Set